Terapija s pomočjo psov

Pes je del narave, ki v človeku prebuja in osvetljuje njegovo mehko, sočutno in čustveno plat. Pes čuti z nami, na prav poseben način poskrbi za nas in nas nikoli ne pusti na cedilu. Je odličen družabnik in po novejših dognanjih tudi prvovrstni terapevt.Pes naj pri tem ne bi nadomeščali človeškega stika, bil naj bi bolj v vlogi so-terapevta in nekakšnega katalizatorja, ki ima za človeka pozitiven in predvsem zdravilen učinek.

Pri terapijah s pomočjo psa le-ta pomaga ustvariti čustveno varno ozračje. Prisotnost psa odpira poti skozi človekovo prvotno zadržanost. Posebno otroci največkrat projicirajo svoje občutke in izkušnje na žival. Mehak kožuh, zaupljive oči, brezpogojna vdanost  in igrivost psa pomaga premagati še tako hude čustvene in telesne pregrade.


tačke pomagačke rakitna 072.jpg

 

Tačke pomagače v vlogi terapevtov

Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov » Tačke pomagačke«  že od jeseni 2008 sodeluje v programu »Šola zdravega odraščanja« s skupinsko terapijo s pomočjo psa. Skupinska terapija se izvaja zato, ker je celoten program zasnovan na skupinskih aktivnostih (obravnavi).


tačke pomagačke rakitna 115.jpg

 

Cilji terapije s pomočjo psov

Pri terapiji s pomočjo psa sodelujejo terapevtski par- vodnik in pes, varovanci  in strokovna oseba. Ure terapije so pripravljene glede na cilj, ki je podprt s pripravami in spremljanjem vsake posamezne skupine. V sproščenem vzdušju strokovna oseba pripravi uro katere cilji so povečati obseg pozornosti in koncentracije, izboljšati splošno razpoloženje, dvigniti samozavest in samospoštovanje  ter izboljšati sodelovanje v skupinskih aktivnostih. Hkrati varovanci zmanjšujejo strah pred živaljo, se poučijo o skrbi in življenju živali ter se naučijo spoštljivega ravnanja z njo.


Več na www.tackepomagacke.si.