Šola lulanja - zdravljenje otrok z motnjami mikcije


Največ otrok začne lulanje čez dan postopno nadzorovati po tretjem letu starosti, nekoliko kasneje so suhi tudi ponoči. Do petega leta starosti se, občasno uhajanje urina podnevi ali ponoči, oziroma zadrževanje ob igri, še pojavlja. Po petem ali šestem letu starosti pa pričakujemo, da bo vedenjski vzorec normalnega lulanja osvojen in da bo otrok tako podnevi kot ponoči suh.

Številni otroci po dopolnjenem petem letu še niso popolnoma osvojili dnevnega lulanja. Urin jim uhaja, ko se zaigrajo in odidejo prepozno na stranišče. Nekateri dolgo zadržujejo in sčasoma razvijejo »leni« mehur. Poleg neprijetnosti zaradi opazno mokrega oblačila in neprijetnega vonja, se pojavi tudi vneto spolovilo in ponavljajoče okužbe sečil. Nekateri ob tem tudi ponoči še močijo posteljo. Gre za odraz nezrelih mehanizmov za zadrževanje urina oz. za neosvojen vedenjski vzorec pravilnega lulanja pri sicer popolnoma zdravih otrocih, starejših od pet let. V kolikor se težave pojavljajo še v času po vstopu v šolo, je to za otroka lahko izredno obremenjujoče in neprijetno.

Kaj lahko naredijo starši?

Prav je, da starši težavo prepoznajo in jo opišejo izbranemu zdravniku. V ambulanti nefrologi ugotovijo, ali gre za neosvojen vzorec dnevnega lulanja, priporočijo Šolo lulanja in izdajo ustrezno napotnico. Postopek se vodi z vednostjo Kliničnega oddelka za nefrologijo na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana.

Program Šola lulanja na Rakitni

Šola lulanja je zabavna in prijetna, traja 14 dni, z vmesnim vikendom, ki ga otrok preživi doma. Namen Šole lulanja je naučiti otroka pravilnega lulanja na zanj prijeten način, s pozitivno stimulacijo, brez kakršnihkoli neprijetnih občutkov. Vsakega otroka pohvalimo za že zelo majhen uspeh, ga bodrimo in nagradimo.

FotorCreated (2).jpg 

Najprej otrokom razložimo, da so zdravi in za uhajanje urina niso krivi, le njihovi mehurčki še ne zmorejo vsega. Otroci se učijo primernega pitja tekočin, rednega in popolnega praznjenja mehurja, sproščenosti med lulanjem in telovadnih vaj za mišice medeničnega dna. Otroka s starši sprejme zdravnik, nato se z njim večinoma ukvarjajo medicinske sestre, vzgojiteljice in učiteljice, pomembno vlogo ima tudi psiholog, ki gradi otrokovo pozitivno samopodobo, fizioterapevt in športni pedagogi. V prvem tednu je poudarek na učenju pitja in rednega in pravilnega lulanja, v drugem tednu pa na zabavnih rekreativnih športnih aktivnostih, s katerimi otroci krepijo mišice medeničnega dna. Ves čas izpolnjujejo Dnevnik pitja, lulanja in kakanja. Zadnji dan prejmejo diplome, medalje in nagrade. Ob odpustu se otroci in njihovi starši pogovorijo z zdravnikom in psihologom. Doma nadaljujejo z naučenimi ukrepi.

Ali bo program pomagal?

Ob nadaljnji spodbudi zdravnika v nefrološki ambulanti ter podpori staršev so uspehi odlični. Velika večina se težav popolnoma znebi, pri ostalih se bistveno ublažijo. Težave se po osvojenem vedenjskem vzorcu lulanja izjemno redko ponovijo. 

Screen Shot 2014-11-16 at 22.31.28.pngStrokovni nadzor: 


doc. dr. Anamarija Meglič, dr. med.,

specialistka pediatrije


Klinični oddelek za nefrologijo, 

Pediatrična klinika, UKC Ljubljana