Šola lulanja (VZS: 1583) je 2-tedenski program za otroke, starejše od pet let, ki imajo dnevne težave z uhajanjem urina. Cilji programa so na izkustven in prijeten način naučiti otroka ali mladostnika pravilnega vedenjskega vzorca pitja tekočin, praznjenja mehurja in odvajanja blata. Spodbujamo starosti primerno samostojnost, preprečujemo sekundarne težave (občutki sramu, krivde, nezmožnosti) in nudimo podporo pri grajenju pozitivne samopodobe. Za vključitev v program je potrebno predhodno opraviti diagnostiko motnje mikcije, saj je Šola lulanja primerna za otroke, kjer je bila motnja mikcije že opredeljena kot motnja zaradi prekomerno aktivnega otroškega mehurja oz. motnja zaradi neosvojenega pravilnega vedenjskega vzorca.

Šole lulanja je namenjena učenju pravilnega lulanja na otroku prijeten način, s pozitivno stimulacijo, brez kakršnihkoli neprijetnih občutkov. Vsakega otroka pohvalimo za že zelo majhen uspeh, ga bodrimo in nagradimo.

Otrok sedi na stranišču

Komu je program namenjen?
Otrokom, starejšim od 5 let, ki imajo dnevne težave z uhajanjem urina.

Kako dolgo traja program?
2 tedna (otroci preživijo vikend doma).

Koliko otrok je v posamezni skupini?
V posamezni skupini je načeloma 6 otrok.

Kdo lahko predlaga vključitev v program Šola lulanja?
Na željo staršev ali skrbnikov otroka v program napoti zdravnik. Postopek se vodi z vednostjo Kliničnega oddelka za nefrologijo na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana in UKC Maribor.

Kakšen je uspeh programa?
Cilji programa so na izkustven in prijeten način naučiti otroka ali mladostnika pravilnega vedenjskega vzorca pitja tekočin, praznjenja mehurja in odvajanja blata. Spodbujamo starosti primerno samostojnost, preprečujemo sekundarne težave (občutki sramu, krivde, nezmožnosti) in nudimo podporo pri grajenju pozitivne samopodobe.

Cilji vključitve in na kaj morajo biti pozorni starši

Šole lulanja je naučiti otroka pravilnega lulanja na zanj prijeten način, s pozitivno stimulacijo, brez kakršnihkoli neprijetnih občutkov. Vsakega otroka pohvalimo za že zelo majhen uspeh, ga bodrimo in nagradimo.

Kako se kažejo težave pri odvajanju vode?

  • Uhajanje vode,
  • predolgo zadrževanje vode in razvijanje »lenega« mehurja,
  • ponavljajoča se vnetja in okužbe sečil,
  • nočno močenje postelje,
  • neprijeten vonj zaradi uhajanja vode čez dan …

Kaj lahko naredijo starši?

Pomembno je, da starši težavo prepoznajo in jo opišejo izbranemu zdravniku. V ambulanti nefrologi ugotovijo ali gre za neosvojen vzorec dnevnega lulanja (in izključijo morebitno fiziološko pogojenost težav), priporočijo Šolo lulanja in izdajo ustrezno napotnico. Postopek se vodi z vednostjo Kliničnega oddelka za nefrologijo na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana in UKC Maribor.

V kolikor se navedene težave pojavljajo še v času po vstopu v šolo, je to za otroka lahko še posebej obremenjujoče in neprijetno.

Strokovni nadzor

doc. dr. Anamarija Meglič, dr. med.,
Specialistka Pediatrije

Klinični oddelek za nefrologijo,
Pediatrična klinika, UKC Ljubljana

Fotografija doc. dr. Anamarija Meglič