Biti aktiven starš v tem kaotičnem svetu danes ni lahko. Ni lahko biti vedno dober zgled svojim otrokom. Otroci …

Biti aktiven starš v tem kaotičnem svetu danes ni lahko. Ni lahko biti vedno dober zgled svojim otrokom. Naj se starši še tako trudimo in se zavedamo, kaj je prav in kaj je narobe, velikokrat ravnamo tako, kot v danem trenutku ne bi želeli. Brez daljšega razmišljanja lahko mnogi potegnemo črto in brez oklevanja priznamo, da je današnja, sodobna in največja težava pomanjkanje časa za stvari, ki jih imamo radi. Naj bodo to nam ljubi ljudje, hobiji ali druge osnovne življenjske potrebe. Nikoli v zgodovini starši še nismo bili tako aktivni kot zdaj, vendar je aktivnost naravnana v zgrešeno smer, vsaj v večini primerov lahko trdim da je tako. Marsikdo bi rekel, da je aktiven tisti starš, ki otroka vsak dan vozi od ustanove do ustanove, mu organizira dan, napolnjen z igro in dejavnostmi, je v strahu, da bo otroku dolgčas in ga prepušča drugim zabavljačem in virtualnem svetu. To še zdaleč ni kakovostno starševstvo. Veliko se govori o aktivnem starševstvu, ne govori pa se o kakovostnem starševstvu. Smešno, vendar zelo resnično in skrb vzbujajoče.

familiy

Ali ni smisel življenja ravno v tem, da si življenje naredimo lepo, da počnemo stvari, ki nas razveseljujejo, da preživimo čas s tistimi, ki nam največ pomenijo? Ta čas naj bo aktiven. Kaj vam pomeni aktivnost? To gotovo ni sedenje in gledanje televizije, računalnika, nakupovanje in hitenje po raznih, mnogokrat nepotrebnih opravkih. Velikokrat pa je pomanjkanje časa le izgovor, da ne naredimo katere od stvari, ki bi jo lahko. Velikokrat odnose z najbližjimi puščamo na zadnjem mestu, saj imamo občutek, da nam ne bodo ušli in da nas bodo počakali. Prepričani smo oziroma se tolažimo, da bomo vse rešili z eno potezo, npr. z nakupom drage stvari. Vendar ni tako.

Otroci rastejo, vsak dan bi moral biti pomemben in vsak trenutek z njimi, preživeti kvalitetno. Vsi se tega zavedamo, o tem beremo in se o tem pogovarjamo, vendar gre še v isti minuti mimo nas kakor prebrana beseda. Vsi hitimo, življenje drvi mimo nas, življenja marsikdo več ne živi, ampak čaka, da mine dan in pride nov. V vsem tem hitenju se ne ustavimo in se ne vprašamo, kaj si res želimo in ali lahko kaj spremenimo. Borimo se za denar, delamo cele dneve, da bomo lahko otrokom in sebi omogočili vse. Vendar kaj je tisto vse? Otroci nam brezglavo sledijo, saj jim ne puščamo proste izbire in hitijo z nami v ta ponoreli svet. Aktivni smo v službi, v vsakdanjih opravkih, ki bi jih marsikdaj lahko tudi prestavili. Popoldneve preživljamo v hitenju, v prevažanju otrok z ene na drugo dejavnost, v upanju, da otrok ne bo česa prikrajšan. Otroku želimo v vsem ugoditi, mu vse kupiti, ga vpisati v vse mogoče dejavnosti, namesto otrok planiramo igro, želimo, da so do minute aktivni in zasedeni z različnimi aktivnostmi. To ni kvalitetna aktivnost, to ni aktivno starševstvo.

Žrtve sodobne pasivnosti, neaktivnosti staršev so prav otroci. Morda si ne upamo tvegati, morda smo preveč usidrani v vsakdanji ritual in ne vidimo, da nas to duši, da delamo škodo tako sebi kot otrokom. Ženemo se za materialnimi dobrinami in ne vidimo več, da so tiste najlepše stvari zastonj in na dosegu roke. Ne, ni res, da je za vse lepo potreben denar. Le kakšna ideja, boljša organiziranost, morda ukinitev katere od dejavnosti? Če nam čas res ne dopušča več skupnih trenutkov čez teden, izkoristimo čas z otroki konec tedna. Vikend naj bo aktiven in ne namenjen poležavanju in gledanju risank. Ne počutite se krivo, če kakšen konec tedna ne bo toplega kosila doma ali ne bo pravočasno ob uri. Malo domišljije in kosilo si lahko vzamete s seboj. Tako boste lahko brezskrbno in brez gledanja na uro izkoristili cel dan z otroki. Ne čakajte vikenda, da boste lahko pospravili stanovanje. To vas bo počakalo, otroci vas ne bodo.

kolesarjenje

Bi radi, da bi imeli otroci bolj aktiven in kakovosten vsakdan?

Starši bodo težko privzgojili zdrave navade in srečen vsakdan otrokom, če bodo s svojimi zgledi nadaljevali takšen tempo življenja. Starši se morajo zavedati, da je njihov zgled zdravega in aktivnega življenja za prihodnost otrok pomembnejši od denarja, igrač ter drugih materialnih stvari. Tisto kar zares šteje je čas, preživet skupaj z otroki. Starši, ki redno telovadijo skupaj z otroki, hodijo z njimi skupaj na izlete, skupaj raziskujejo, se z njimi pogovarjajo ter igrajo družabne igre, tako dajejo otrokom dober zgled in spodbudo, da tudi sami nadaljujejo z zdravimi navadami. Izrednega pomena je pustiti otroku čas in prostor, da se sam igra ali da mu je preprosto dolgčas. Ravno dolgčas spodbudi pri otroku nove ideje, razmišljanje in cilje. Novejše raziskave so pokazale, da otroci, ki so bili neaktivni že v vrtcu in šoli, nikoli ne postanejo telesno aktivne odrasle osebe. Prav tako raziskave kažejo, da so otroci aktivnih staršev veliko bolj aktivni kot otroci neaktivnih staršev. Tukaj mislim predvsem na kvalitetno preživet skupen čas zunaj in tudi doma. Veliko lahko naredite že s tem, da omejite vožnjo z avtomobilom ali omejite gledanje televizije in računalnika ter raje vključite otroke v vsakdanja gospodinjska opravila. Konec tedna se skupaj z otrokom odpravite na izlet. Skupaj načrtujte izlete, skupaj iščite po zemljevidu in ne hitite. Otroci, ki so do približno šestega leta bili skupaj s starši redno aktivni, so bolj radovedni, bolj družabni, povečajo zmožnost logičnega sklepanja in so tako telesno in psihično bolj zdravi. Ne smemo pozabiti, da telesna aktivnost v otroštvu ni bistvena samo za vzdrževanje zdrave telesne teže, ampak tudi za duševno zdravje otrok. Ravno zato je tako pomembno, da otrokom damo zdrav zgled aktivno preživetega prostega časa. To je pravo aktivno starševstvo.

Podobni prispevki