Dne 20. 4. 2023 je svoja vrata za vse željne ogleda odprlo Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna.

Dan odprtih vrat se je začel z registracijo obiskovalcev, strokovnih delavcev iz šol in centrov za socialno delo. Večino prisotnih je povezovalo prav delo z najbolj ranljivo skupino in to so otroci ter mladostniki.  Lepo je bilo videti in občutiti tako množico obiskovalcev in radovednost, kaj vse ponujajo programi.

Sprejel jih je zvok harmonike in kmalu je bilo med obiskovalci občutiti sproščenost, domačnost, vse to kar nudi tudi zdravilišče in okolica sama. Po uvodnem pozdravu direktorice Romane Rasperger Kos je sledila predstavitev zdravilišča in njenih bogatih programov. Strokovni delavci so lahko pobliže spoznali programe, kamor tudi sami napotujejo svoje uporabnike in kar bo gotovo pripomoglo k še boljšemu sodelovanju vseh vpletenih v proces zdravljenja. Tako so pobliže spoznali program Reintegracije, Šole zdravega odraščanja in najnovejši progam Digitalni detox.

Obiskovalci, ki jih je bilo čez 100, so se po uvodni predstavitvi sprehodili in si ogledali notranjost zdravilišča. Sledila je razdelitev v različne skupine, z različnimi dejavnostmi, ki so jih vodili strokovni delavci MKZ in kamor so se obiskovalci glede na želje in zanimanje lahko že predhodno prijavili. Lahko so se preizkusili v lokostrelstvu, izdelali protistresne žogice, sodelovali  v pogovorni skupini, delavnici tehnik sproščanja in od bližje spoznali terapevtsko delo s konji. Ena skupina je odšla po poteh kjer se potepajo tudi otroci v času zdravljenja na Rakitni in okusila lepote rakiške narave.

Vse te delavnice in dejavnosti so tudi del rednega programa med zdravljenjem otrok/mladostnikov. Kako dragocena je izkušnja osebnega druženja in izmenjava delovnih izkušenj! Naj bo v prihodnje takih skupnih druženj in spoznavanj čim več.

Aleksandra Volk, strokovna delavka MKZ Rakitna

Podobni prispevki